#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Niekoľko slov na úvod


Vyšlo v časopise: Clinical Osteology 2024; 29(2): 53
Kategorie: Slovo úvodem

Vážené kolegyne a kolegovia, milí priatelia,

dovoľte mi aby, som vás privítal na 27. kongrese slovenských a českých osteológov. Miestom nášho tradičného stretnutia je tento rok Horný Smokovec. Som presvedčený, že jesenné Vysoké Tatry sú tým najkrajším miestom pre náš spoločný kongres. Ako každý rok i teraz nepochybne príde k tradičnej výmene odborných informácií podporenej zaujímavým spoločenským programom.

Je pre mňa už tradične veľkou cťou a radosťou, že kongresu sa zúčastňujú stovky odborníkov z oboch našich krajín. Svedčí to o dlhoročnej excelentnej a nezištnej spolupráci odborných spoločností zo Slovenskej i Českej republiky. Táto spolupráca podmieňuje vysokú odbornú úroveň, ako i ľudský rozmer našich každoročných stretnutí. Verím, že program, ktorý sme pripravili, vás zaujme.

Úvodnú slávnostnú Blahošovu prednášku prednesie docent Zdenko Killinger, jeden zo zakladajúcich členov našej spoločnosti a jej dlhoročný podpredseda. Bude sa venovať, ako to aj sám definuje, kráse i krehkosti kosti. V pro­blematike vyšetrovania kvanitatívneho i kvalitatívneho hodnotenia kostí je doc. Killinger odborník svetovej úrovne a jeho „state of art“ prednáška bude nepochybne jedným z high-lightov kongresu. Ako je dobrým zvykom, odborný program pozostáva z monotematicky zameraných blokov, v ktorých budeme počuť prezentácie špičkových českých i slovenských osteológov. Hlavnými témami sú sekundárna osteoporóza, ortopedické aspekty osteoporózy, pediatrická osteológia, vitamín D a varia. Samostatnú pozornosť si zasluhuje odborný blok SMOS, počas ktorého bude odprezentovaný systém starostlivosti o chorých s osteoporózou v Českej republike. Nakoľko ide o nový, unikátny program, bude určite atraktívny pre účastníkov z Českej republiky a veľmi inšpiratívny aj pre slovenských osteológov.

Som mimoriadne rád, že sa nám podarilo zabezpečiť účasť špičkových odborníkov zo zahraničia. Novozvolený prezident IOF prof. Nicholas Harvey zo Spojeného kráľovstva bude mať prednášku na tému personalizovanej starostlivosti o osteoporotických pacientov. Náš kongres je jedným z prvých, ktoré Nick v novej funkcii navštívi. O to viac si jeho osobnú účasť vážime. Neil Binkley a Diane Krueger z Wisconsinu v Spojených štátoch patria medzi najdôležitejšie osobnosti svetovej osteológie. Obaja prednesú po dve prednášky, ktoré sú venované viacerým aspektom osteoporózy. Ide o našich dlhoročných spolupracovníkov a najmä priateľov, preto sme veľmi radi, že im okrem pracovného programu máme možnosť predstaviť i našu krajinu. Ďalšími zahraničnými prednášajúcimi sú naši priatelia z Viedne, Heinrich Resch a Roland Kocijan, s ktorými rovnako máme dlhé roky spoločných projektov a spolupráce. Tešíme sa na ich tradične skvelé prezentácie. Súčasťou odborného programu je i sekcia zdravotných sestier, denzitometrických operátorov a laborantov. Pod odbornou garanciou SOMOK na nej odznejú veľmi kvalitné prednášky venované najmä diagnostickým i terapeutickým úskaliam osteoporózy, vrátane praktického workshopu. Ako je dlhoročným zvykom, organickou súčasťou programu sú aj viaceré odborné sympózia podporené edukačnými grantmi farmaceutických spoločností. Ich program je v súlade so zameraním kongresu a pod odbornou garanciou odbornej spoločnosti.

Spoločenský večer vytvára priestor na neformálne a priateľské stretnutia. A majestátne Tatry vytvárajú nielen krásnu kulisu pre kongres, ale radi privítajú všetkých z vás, ktorí sa rozhodnete nahradiť časť programu ich poznávaním.

Ctené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som nám všetkým zaželal prežitie príjemných, zmysluplných a novými vedeckými poznatkami nabitých kongresových dní.

 

Váš
Juraj Payer
prezident kongresu


Štítky
Biochemie Dětská gynekologie Dětská radiologie Dětská revmatologie Endokrinologie Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Radiodiagnostika Rehabilitační a fyzikální medicína Revmatologie Traumatologie Osteologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#